Spalarea corecta si regulata a masinii tale este singura cale de a pastra integritatea vopselei.
Procesul de spalare este influentat de 4 factori: tipul de solutie utilizata (compozitia chimica), temperatura, timpul de contact cu suprafata si actiunea mecanica. Daca avem in vedere acesti factori pe tot parcursul spalarii, sunt sanse foarte mici sa gresim.
In mod ideal am avea nevoie de urmatoarele: apa rece (optional aparat de spalat cu presiune ridicata), flacoane cu pulverizator pentru diverse solutii, doua galeti(cel mai bine cu separatoare pentru impuritati), manusasau burete pentru spalare, diverse perii in functie de necesitati, prosoape de calitate pentru stergere dupa spalare, diverse lavete de calitate pentru curatarea si stergerea suprafetelor interioare, bureti aplicatori pentru diverse solutii. Daca este disponibil, aerul comprimat este o optiune foarte utila. Bineinteles, nu trebuie uitata protectia personala: ochelari de protectie, manusi, haine de lucru (salopeta sau sort), incaltaminte rezistenta la apa.
Inainte de a ne echipa, trebuie sa ne asiguram ca am ales pentru spalare un loc ferit de soare si ca am eliminat de pe noi, orice obiect care poate provoca zgarierea suprafetelor (bratari, inele, fermoare, etc.).
In functie de intervalul la care ne spalam de obicei masina si in functie de gradul de contaminare, hotaram daca avem nevoie de prespalare. Ideal ar fi sa efectuam aceasta operatie, deoarece numai asa avem garantia ca am eliminat contaminantii mari ce pot provoca zgarierea suprafetelor la spalare. Pentru pre-spalare avem nevoie de o solutie alcalina (popular denumita spuma activa). Va recomandam in acest sens Gs-Greenstar(25001). Pentru pre-spalare uzuala, se recomanda o dilutie de 1:30. Aceasta se pulverizeaza pe suprafata si se lasa cateva minute sa actioneze (cca. 5 min.) apoi se clateste cu jet de apa (sau cu aparat de spalat cu presiune). In cazul resturilor de insecte vechi si persistente sau a petelor de ulei/grasime, se poate folosi actiune mecanica suplimentara (perie), dar fara a freca puternic.
Pasul al doilea este spalarea propriu zisa. Prin spalare se inlatura filmul de mizerie electrostatica ramas pe suprafata (Traffic Film). Pentru a nu afecta suprafata, pentru acest pas avem nevoie de o solutie de lubrifiere care sa actioneze ca un film intre manusa/buretele de spalare si suprafata. In acest sens vom pregati o solutie de Nano Magic Shampoo (77702750) diluat 1:200 (cca. 50 ml. la 10 litr. apa) intr-una din galeti. Cealalta galeata o vom umple cu apa curata. Inmuiati manusa/buretele de spalat in solutia cu sampon si incepeti spalarea de sus in jos. Cand manusa/buretele incep sa devina murdare, clatiti bine in galeata cu apa curata si stoarceti, inainte de a inmuia din nou in sampon. In acest fel veti tine eventualele impuritati departe de sampon si automat de suprafata pe care o spalati. Aceasta este asa numita metoda de spalare cu 2 galeti (2 Buckets Method). Dupa ce ati terminat de spalat masina, limpeziti bine cu apa. Nano Magic Shampoo va lasa in urma o protectie pe suprafata si un usor efect hidrofob.
Al treilea pas, optional, este aplicarea unei solutii de ceara lichida pe suprafata nestearsa (uda) a masinii, imediat dupa limpezirea de dupa sampon. Pentru acest pas se poate folosi Pw-Protector Wax (319000), intr-o dilutie maxima de 1:200. Solutia se poate aplica cu o sticluta cu pulverizator pe toate suprafetele exterioare ale masinii (inclusiv pe suprafetele vitrate unde va lasa un strat hidrofob) dupa care se limpezeste cu apa. Acest pas ajuta mult la stergerea finala a masinii, limpezirea finala cu un furtun de apa fara presiune lasand in urma o suprafata aproape uscata.
Stergerea finala trebuie facuta cu un prosop de calitate din microfibra. Recomandam prosopul 999362 datorita puterii ridicate de absorbtie, a marimii (80 x 55 cm.) si a faptului ca sunt 2 buc. la set. Puteti folosi pentru sters si prosoape din bumbac 100%, dar atentie mare la etichete si la marginile cusute. Daca aveti si aer comprimat la indemana, se poate folosi la indepartarea apei de pe embleme, ornamente, oglinzi, etc.
Spor la treaba!